Program


VELIKI GETSBI

VELIKI GETSBI

VELIKI GETSBI · drama · F. S. Ficdžerald
Tekst: Hristo Bojčev
Reditelj: Ana Radivojević Zdravković
B. Trifunović, Lj. Bulajić, T. Aleksić, M. Timotijević, M. Janketić, M. Čučilović, S. Juričan, B. Tomović, M. Lukić, V. Tešović, Lj. Repić, pas…

Kategorije ulaznica


1 200.00 RSD
Parter

Trenutni događaji
INFO ORGANIZATORA (15.10.2020): 

Opera i teatar Madlenianum - "Sa velikim žaljenjem Vas obaveštavamo da se premijera obnove drame VELIKI GETSBI zakazna za 19. oktobar, sa reprizom 20. oktobra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum otkazuje zbog tehničkih razloga." Novi datum će uskoro biti poznat.

 

VELIKI GETSBI

Hrista Bojčeva

Vrsni dramatičar Hristo Bojčev je jedno od najznačajnijih dela američke književnosti, roman „Veliki Getsbi“ S.F. Ficdžeralda, pretočio u pozorišnu formu. Kroz istoimene filmove Sidnija Polaka (sa Robertom Retfordom u glavnoj ulozi) i Baza Lurmana ( sa Leonardom Dikaprijem kao Getsbijem) roman je dokazao svoju nesumnjivu filmsku podatnost. Hristo Bojčev pronašao je pravi teatarski ključ za pričanje velike priče, u nekom smislu – ključ dijametralno suprotan onom koji imaju odlični pomenuti filmski scenariji. Hristo Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.

Hristo Bojčev utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu, a taj rat je iz korena promenio njihove živote. I svi ostali likovi u drami svu na svoj način poredni ratni stradalnici. Ima li vremena u kojem nema smisla progovoriti protiv rata? Ima li smisla u remek delu „Veliki Getsbi“ u današnjem trenutku akcentovati nešto drugo, a ne potrebu da sačuvamo ljude od ratnog zla? Džej Getsbi bio je spreman da sve, pa i svoj život, da za ženu koju je voleo. Snaga njegove ljubavi nesumnjivo uzdiže priču u potresne visine koje su važne kad je melodramski žanr u pitanju.

Autorski tim čine reditelj Ana Radivjoević  Zdravković, scenograf Dejan Pantelić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Janja Lončar i asistent režije Marko Jovičić.

Predstava ima titl na engleskom jeziku.

 

Izvor: operatheatremadlenianum.com

Preporuka


ZLATNI LANČIĆ OD BIŽUTERIJE Andrija Milošević u urnebesnoj stendap komediji

ON - Zoran Cvijanović ONA - Nataša Ninković Koliko puta ste se stavili…

Nova predstava Nikole Pejakovića - "CELO TELO TU ME BOLI" Igraju: Svetlana Bojković,…