Program


VELIKANKE SRPSKE KULTURE
2

VELIKANKE SRPSKE KULTURE

IZLOŽBA „VELIKANKE SRPSKE KULTURE“
OD 20. JANUARA DO 27. MARTA 2022. U DOMU JEVREMA GRUJIĆA
Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Nedelja, Mart 27 2022 15:00

IZLOŽBA „VELIKANKE SRPSKE KULTURE“

OD 20. JANUARA DO 27. MARTA 2022. U DOMU JEVREMA GRUJIĆA

 

Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno?

 

Dom Jevrema Grujića u saradnji sa Kancelarijom za kulturnu diplomatiju predstavlja vam slavne žene naše istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi, ali i celokupnoj srpskoj istoriji, uticale na razvoj srpske misli i društva uopšte.

 

Često slavljene u inostranstvu, a neshvaćene u svojoj zemlji, neretko u borbi protiv patrijarhata, birokratije i nepisanih pravila, utirale su put novim generacijama, nesvesnim da za mogućnosti koje danas imaju treba da zahvale svojim slavnim pretkinjama.

Neke su bile slavljene za života, po nekima se zovu škole, bolnice i ulice, o nekima se tek ponekad progovori, a neke su ostale zaboravljene.


Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović posetiocima izložbe ispričaće svoje životne priče, sudbine i postignuća. 

Na izložbi ćete moći da vidite i veliki izbor ličnih predmeta naših velikanki, kao što su violina naše prve kompozitorke Ljubice Marić, čija dela su izvodili najveći svetski orkestri, zatim lični predmeti Milene Pavlović Barili, čuveni šešir Desanke Maksimović...


Broj imena i biografija koje su ušle u selekcioni proces daleko je širi i obuhvata na desetine žena, koje zaslužuju podjednaku pažnju poput ovih osamnaest VELIKANKI pred Vama, koje otvaraju vrata prema beskrajnom okeanu ženskog kulturno-istorijskog nasleđa, prema kojem je tim koji je radio na postavci izložbe, tek zakoračio.


Izložba će biti otvorena od 20. januara do 27. marta 2022. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00h i subotom od 11.00h do 16.00h.

 

Tokom trajanja izložbe, biće brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri, inspirisane njihovim delima.

 

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

 

Partneri izložbe su Muzej grada Beograda, Spomen-zbirka Pavla Beljanksog, Galerija Milene Pavlović Barili, Umetnička galerija Nadežde Petrović, Galerija SANU, Muzikološki institut SANU, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Narodni muzej Valjevo, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Zadužbina Desanke Maksimović, Galerije X Vitamin, ŠTAB i B2, privatne kolekcije, kao i Matica srpska i „Kakva Ženska!“.

 

Autorke projekta: Branka Conić, dr Gordana Bekčić i Ružica Opačić

Autorka postavke: Ružica Opačić

Direktor projekta: Alek Conić 

Menadžer projekta: Katarina Urošević

Tehnički direktor: Nikola Tomašević 

Marketing i PR: Valiant i Kancelarija za kulturnu diplomatiju

Kreativni direktor: Lazar Šećerović

Dizajn: Slaviša Savić 

 

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejla domjevremagrujica@gmail.com ili putem telefona +381 11 407 3612

 

Dobro došli!

 

Naša ponuda


Karlo Goldoni Krčmarica Mirandolina Režija: Jug Radivojević

NORVEŠKA SENZACIJA WARDRUNA U BEOGRAD DONOSI MAGIJU NORDIJSKOG FOLKA

Preporuka


Disney Theatrical Production po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, adaptacija Li Hol REDITELJ: Ana Tomović KOPRODUCENT: Jurij…

ZLATNI LANČIĆ OD BIŽUTERIJE Andrija Milošević u urnebesnoj stendap komediji

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica (e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.