Program


URNEBESNA TRAGEDIJA
10

URNEBESNA TRAGEDIJA

DUŠAN KOVAČEVIĆ                       
URNEBESNA TRAGEDIJA
Reditelj: Marko Manojlović

Asistent reditelja: Patrik Lazić
Scenografkinja: Vesna Popović
Kostimograf: Boris Čakširan
Organizatoka: Jelena Tvrtković
Organizator na praksi: Lazar Nenadić
 
Fotograf: Boško Đorđević

Igraju:

RUŽA – SONJA KOLAČARIĆ
MILAN – BRANISLAV TRIFUNOVIĆ
NEVEN – AMAR ĆOROVIĆ
JULKA – KATARINA ŽUTIĆ
KOSTA – NEBOJŠA ILIĆ
RAJNA – ANICA DOBRA
VASILIJE – BRANIMIR BRSTINA
DOKTOR – BRANISLAV ZEREMSKI
MILICIONER – RADOMIR NIKOLIĆ

Dušan Kovačević jeste primer dramskog pisca koji je prepoznat i otkriven upravo u Ateljeu 212,  a čiji je komediografski opus izuetno bogat.

„Urnebesna tragedija“ je pozorišni komad koji je svoju praizvedbu doživeo početkom devedesetih godina, a ubrzo potom i svoju filmsku verziju. Kao i većina drama Duška Kovačevića, dešava se u našoj, vrlo prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj  poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti zaista prelazi u urnebesno. Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima. Kum novopečenim mladencima je upravo i njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne. Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, već su, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni za susret sa bolesnicima. Ođednom, ova naizgled uobičajena  porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje, i  najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične, duhovite, apsurdne pa i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta.
Ovo je komad u kome niko nikog ne razume, pa ni sebe samog, u kome se ne zna ko je luđi, ovi dijagnostifikovano ludi i kao takvi hospitalizovani, ili ovi slobodni;  komad koji se bavi i nama i stvarnošću u kojoj se ne zna gde počinju zidovi ustanove za mentalno obolele i da li su ludi unutra ili, zapravo,  napolju. Ceo taj urnebesni haos gledamo očima dečaka Nevena koji pokušava da odgovori na pitanje „Ko sam ja?“.
„Urnebesnu tragediju“ režira Marko Manojlović, reditelj izoštrene percepcije za prepoznavanje  komičnog u svim segmentima savremenog, njegovog lica i naličja.

(Izvor: atelje212.rs)

Preporuka


Čitač Reditelj: Boris Liješević Dramatizacija: Fedor Šili (po motivima romana Bernarda Šlinka)

Ana Bekuta jedna je od najkvalitetnijih i najpriznatijih pevačica domaće folk i narodne…

Igra: Andrija Milošević Tekst: Miodrag Karadžić Režija: Jana Maričić Andrija Milošević u urnebesno…