Program


STRAH OD LEPTIRA

STRAH OD LEPTIRA

Po motivima romana ”Poljubac žene pauka” Manuela Puiga i po motivima biografije Vjerana Miladinovića Merlinke

Tekst: Galina Maksimović
Režija: Isidora Goncić

Igraju:
Dušan Kaličanin
Zoran Pajić

Snimak: Svetislav Goncić
Produkcija i tehnička realizacija Teatar Vuk
i Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka”

Reč reditelja
SVAKA SLOBODA IMA SVOJU CENU
Ovo je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svetom i borbom unutar nas samih. Borbom za bolji svet. Ovo je predstava o slobodi koja je jedini smisao života i do koje se dolazi ljubavlju.
Na koji način borba za novo, drugačije društvo, za slobodu u političkom smislu i borba za drugačije seksualno opredeljenje, za slobodu ljubavi može spojiti dva bića? Dva muškarca? U zatvorenom, rigidnom sistemu koji odbacuje mogućnost svake promene, sama ideja nečeg novog, do tada nepoznatog, otvaranja novih mogućnosti izaziva strah, otpor, mržnju i nasilje.
Simblično i stvarno zatvoreni u četiri zatvorska zida, dva zatvorenika Nikola i Vjeran pokušavaju da glasnim sanjanjem, pričanjem priča i prepričavanjem filmskih zapleta pobegnu makar u mašti iz surove sive stvarnosti.
Ali, najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo.
Približavajući se (oni kao da predstavljaju dva pola iste ličnosti, s jedne strane racionalnu borbu za novo, bolje društvo i sa druge, iracionalnu – za ljubav izvan zadatih okvira), njih dvojica dostižu nivo slobode spajajući se u sopstvenoj, obostranoj ljubavi.
U tom procesu oni se suočavaju sa samima sobom i svojim pogledima na svet i doživljavaju transformacije.
Kao leptiri, svako na svoj način, doživljavaju potpunu metamorfozu. Menjajući sebe, pokušavaju da promene svet tananim zamahom svojih krila i dostignu slobodu.
Leptir predstavlja preporod i prelazak u veličanstveni novi život. Svojom krhkošću leptir, takođe predstavlja i hrabrost, koja je potrebna da se izvrše promene neophodne u procesu ličnog i duhovnog rasta.
Ova promena od ružnog i ovozemaljskog do prekrasnog i božanskog predstavlja transformaciju koja je moguća kod svakog živog bića. Sve ono skirveno što čini jedno biće, njegovu unutrašnju snagu i volju zatvoreno je u čauru, a leptir koji se rađa iz čaure je uskrsnuće i buđenje iz telesnosti.
Zato je leptir simbol slobode i besmrtnosti duše, promene i nade.

(Izvor: ukvuk.org.rs)

Preporuka


Grupa NEGATIVE održaće koncert na letnjoj sceni kluba Bitefartcafe, u četvrtak, 09. jula…

Da li voliš svoje slobodno vreme da provodiš u prirodi? Da li voliš…

ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…