Program


OPSTANAK
4

OPSTANAK

O(P)STANAK
Mina Ćirić i Jasmina Večanski

Premijera: 08. mart 2019.
Scena „Kult”, Sezona 2018/19.Koprodukcija UK „Vuk Stefanović Karadžić“ i Puls teatra iz LazarevcaRežija: Jasmina Večanski

IGRAJU:
Jasmina Večanski
Mihailo Laptošević
Mihaela Stamenković

Glas deteta Danilo Večanski

 

Tekst Mine Ćirić i Jasmine Večanski je dobio drugu nagradu na konkursu Hartefakt fondacije na 7. regionalnom konkursu za savremenu angažovanu dramu.

 

Rad je nastao kao doktorski umetnički projekat Jasmine Večanski na Fakultetu
dramskih umetnosti, marta 2019. godine.

 

Tekst Mine Ćirić “O(p)stanak” nastao je na osnovu intervjua koje sam vodila sa ženama žrtvama nasilja u partnerskim odnosima. U osnovi, tekst se bavi sudbinom jedne žene, ali ne kao prikazivanje samo njenog iskustva, već kao celokupnog utiska i činjenica iznetih u intervjuima sa ženama žrtvama nasilja. U tekstu, kao i u predstavi, prikazuje se intiman, ali i društveni plan marginalizovane grupe, žena žrtava nasilja. Počevši od najbližih ljudi sa kojima žrtva komunicira do sistema koji treba da prepozna i zaštiti žrtvu. Predstava prikazuje autentične situacije žena od trenutka kada su ušle u partnerski odnos do trenutka kada su nasilnike napustile. Predstava po svojoj formi pripada dokumentarnom pozorištu gde je tok radnje i ono što glumci govore, rekonstrukcija stvarnih događaja. Pored toga, publika tokom predstave sluša audio zapise, zabeležene tokom razgovora sa žrtvom. Publika tada postaje ne samo posmatrač već i učesnik samog događaja. U radu na predstavi nismo se bavili osudom, već motivima zašto neko ostaje u takvoj vezi. Ne kao opravdanje za činjenje ili ne činjenje, već samo kao činjenicom. To su najčešće i pitanja, upućena žrtvama, zašto se ostaje u takvoj vezi i zašto je tako teško otići iz nje. Njihova potresna svedočenja vezuje krug već naučenog obrasca ponašanja preuzetog iz primarne porodice koji se prenosi kao model na novoosnovanu porodicu. To se odnosi najčešće i na žrtvu i na nasilnika.
U predstavi taj začarani krug nasilja prekida jedna osoba i to dete.
Dete vidi ono što drugi ne smeju da vide.

 

Jasmina Večanski
reditelj i glumica u predstavi 

(Izvor: ukvuk.org.rs)

 

Preporuka


Pevačica svetskog glasa Amira Medunjanin održaće tri koncerta u nizu 10, 11. i…

ON - Zoran Cvijanović ONA - Nataša Ninković Koliko puta ste se stavili…

Najtiražnija pevačica u istoriji domaće diskografije i jedna od najvećih folk zvezda svih…