Program


OLIVER TVIST
18

OLIVER TVIST

Milena Depolo
Oliver Tvist
Režija: Milan Karadžić

preporučeni uzrast: 6 - 12 godina

trajanje: 90 minuta

O predstavi

Roman „Oliver Tvist“, kapitalno delo Čarlsa Dikensa, bio je predmet brojnih pozorišnih, filmskih i televizijskih adaptacija. U Pozorištu Boško Buha igran je u dve verzije – 1964. godine po dramatizaciji Branislava Kravljanca u režiji Bojana Stupice, i 1998. godine po dramatizaciji Džeremija Broka u režiji Nebojše Bradića. U ovoj našoj postavci, trećoj po redu na sceni Pozorišta Boško Buha, nastojali smo da ovu vrlo sumornu i tešku priču što je moguće više približimo malom gledaocu. To smo postigli na nekoliko načina. Pre svega – samom glumačkom podelom, jer u ovoj predstavi sve likove dece igraju deca-glumci, što će doprineti lakšoj identifikaciji gledalaca sa pričom i osećanju empatije prema glavnom junaku. Takođe, nastojali smo da priču ne lišimo one obavezne doze humora koju neguje i sam Dikens, a bez koje bi bilo nemoguće ispratiti životopis mladog Olivera po dnu društvene lestvice Londona 19. veka.

I na kraju, iako smo u najvećoj meri poštovali originalno delo, misao-vodilja ove naše predstave u potpunosti pripada savremenom trenutku i današnjoj ideji o borbi za prava deteta. Ona je sadržana u replici koju izgovara lik Rouz: “Kako dete može samo od sebe da bude lopov?” Upravo zbog svoje dečje neiskvarenosti i čestitosti, Oliver na kraju stiže do svoje nagrade – sticanja porodice. Za razliku od drugih adaptacija (i od originala), u ovoj smo i ostalim malim junacima, pripadnicima londonskog podzemlja, pružili priliku za pokajanje upravo zato što su samo - deca.

Milena Depolo, autorka dramatizacije

Milan Karadžić, reditelj predstave 

 

Lica

OLIVER TVIST Pavle Orlić*/Danilo Arnautović*

PRIPOVEDAČ Uroš Jovčić

FEJGIN Nemanja Oliverić

VRDALAMA Relja Vasić*/Nikola Brun**

NENSI Teodora Ristovski

SAJKS Miloš Vlalukin

GOSPODIN BAMBL Marko Gvero

GOSPOĐA KORNI Katarina Gojković

MONKS Amar Ćorović/Đorđe Stojković

BRAUNLO Nenad Nenadović

ROUZ Iva Pejović*/Dunja Stanković*

GOSPODIN SOUBERI / DžAJLS / PRODAVAC KNjIGA Branislav Platiša/Bora Nenić

GOSPOĐA SOUBERI / GOSPOĐA BEDVIN Aleksandra Simić

GOSPODIN GRIMVIG Dragoljub Denda

BOBI Aleksandar Kecman

NOA KLEJPOL Aleksandar Čupković*/Aleksa Božić*

ŠARLOTA Milena Drakulić*/Lenka Lisjak*

Vođa grupe dece iz sirotinjskog doma, Fejginove bande i grupe građana i građanki Londona: Nađa Knežević*

Dečaci iz sirotinjskog doma / Fejginova banda / Građani i građanke Londona: Andrijana Jevremović*, Aleksandar Čupković*, Aleksa Božić*, Milena Drakulić*, Lenka Lisjak*, Iva Pejović*, Dunja Stanković*, Miloš Jevtović*, Nikola Radulović*, Strahinja Azarić*, Mihajlo Eždenci*, Filip Španović*, Pavle Gajić*, Nemanja Pavlović*, Ignjat Đorđević*, Veljko Trivunović*, Tijana Čupković*, Iva Joseski*, Tara Babić*, Ljiljana Slović*

*polaznici ''Škole glume Snežane i Nenada Nenadovića''

**polaznik Škole glume i govora Omladinskog pozorišta ''Dadov''

 

 

(Izvor: buha.rs)

Preporuka


Dario Fo Pošteni provalnik Režija: Milan Karadžić

Ružni, prljavi, zli Slobodan Obradović (po motivima filma E. Skole) Reditelj: Lenka Udovički