Program


LJUBAV U SAVAMALI
8

LJUBAV U SAVAMALI

Pisac: Ivan Lalić

Reditelj: Darijan Mihajlović

Kategorije ulaznica


1 200.00 RSD
Parter

Trenutni događaji
IGRAJU

Feđa Stojanović - Luka

Elizabeta Đorevska - Vera

Mina Sovtić - Sara

Branko Vidaković - Bogdan

Milan Vasić - Ahmed

Lena Bogdanović - Lizet

Nikola Šurbanović - Stojan

 

Darijan Mihajlović

Reč reditelja

Savamala je nekada predstavljala prvo što stranac ugleda u Beogradu. Voda je dolazila sve do današnje autobuske stanice, dok je tu, u Savamali, bila nekad i granica prema velikoj monarhiji. Ne baš slučajno, tu se stvorilo i prvo beogradsko pozorište, Teatar na Đumruku ili Carini.

Kada se ta lokalna istorija dopuni najvećom migracijom u istoriji sveta od velike seobe naroda, onda Savamala postane povod za dešavanja u ovoj drami.

U  trenutku kada se ceo deo planete seli na drugi deo planete, što zbog ratova, što zbog ekonomije, trasa kojom vodi put te velike moderne seobe naroda, ide baš preko male Savamale. Taj deo grada proživljava ponovo svoju istoriju, opet je mesto na kome se sreću putnici, prolaze karavani i ostavlja deo duše, zauvek.

Tako je ova priča Ivana Lalića odlučila da se nađe na daskama koje život znače. Priča o ljudima koji su jednu nevolju zamenili drugom nevoljom. Ljudima koji su krenuli ostavivši svoje nebo, gradove, uspomene i našli se, ogromna većina, u jednom trenutku u Srbiji, Beogradu, još lokalnije, opštini Savski Venac, a onda i u Savamali.

Neki će možda i ostati i postati građani Srbije, kao mnogi koji su osamdesetih i u vreme pokreta nesvrstanosti dolazili. Beograd, kao svaki veliki grad, primiće ih dobre volje.

Mi smo sazidali kuću na putu. Savamala je predvorje te kuće i nemi učesnik najvećeg događaja u istoriji preseljenja čitavih naroda.

Ljubav u Savamali, priča je o nama i našoj kući na putu. (Izvor: zvezdarateatar.rs, Fotograf: Nikola Vukelić)

Preporuka


Edvard Olbi Ko se boji Virdžinije Vulf Reditelj: Lenka Udovički

Kormak Makarti VOZ (Zvezdara teatar) 31.oktobar u 20h, Pozorište mladih

Žan-Batist Poklen Molijer UOBRAŽENI BOLESNIK Režija: Jagoš Marković