Program


FEST 2020 - UPRKOS MAGLI
6

FEST 2020 - UPRKOS MAGLI

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. Uprkos magli je filmska priča o jednom od njih. Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje…  više

UPRKOS MAGLI

Nonostante la nebbia / Despite The Fog

Italija, Srbija, Severna Makedonija, Francuska / 2019 / 100’

 

Drama

 

Glavni program - van konkurencije 

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. Uprkos magli je filmska priča o jednom od njih. Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Prisustvo deteta uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja je isprva sumnjičava i neodlučna, ali na kraju pristine da ga prime na jedno veče. Nakon nekog vremena, Valerija menja mišljenje i odlučuje da zadrži Muhameda. Italijanski bračni par pokušava da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka.

 

 

Režija:

Goran Paskaljević 

Scenario:

Goran Paskaljevic, Marco Alessi, Filip David, Giuseppe Eusepi 

Fotografija:

Milan Spasić 

Montaža:

Uroš Timotijević 

Muzika:

Vlatko Stefanovski 

Uloge:

Donatella Finocchiaro, Giorgio Tirabassi, Ali Mousa Sarhan, Francesco Acquaroli, Francesca Cutolo, Anna Galiena, Luigi Diberti, Tamara Aleksić 

Producenti:

Amedeo Letizia, Mariella Li Sacchi, Simona Banchi, Goran Paskaljević, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska, Angelo Laudisa 

Produkcija:

Cinemusa, Nova Film, Rosebud Entertainment Pictures, Sektor Film Skopje 

Distributer:

Oktobar film

 

GORAN PASKALJEVIĆ

Goran Paskaljević je jedan od najznačajnijih i najcenjenijih evropskih nezavisnih reditelja. Rođen je 1947. u Beogradu, a studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova (Bure Baruta, Specijalni tretman, Tuđa Amerika, Varljivo leto '68...), koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid...). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

 

 

Filmografija:

2019 Uprkos magli / Nonostante la nebbia / Despite the Fog

2016 Zemlja bogova / Dev Bhoomi / Land of The Gods

2012 Kad svane dan / When Day Breaks

2009 Medeni mesec / Honeymoons

2006 Optimisti / The Optimists

2004 San zimske noći / Midwinter Night's Dream

2001 Kako je Hari postao drvo / How Harry Became a Tree

1998 Bure baruta / Cabaret Balkan

1995 Tuđa Amerika / Someone Else's America

1992 Tango argentino

1989 Vreme čuda / Time of Miracles

1987 Anđeo cuvar / Guardian Angel

1984 Varljivo leto '68 / The Elusive Summer of '68

1982 Suton / Twilight Time

1980 Poseban tretman / Special Therapy

1979 Zemaljski dani teku / The Days on Earth Are Flowing

1977 Pas koji je voleo vozove / The Dog That Liked Trains

1976 Čuvar plaže u zimskom periodu / Beach Guard in Winter

 

Festivali:

2019 – Valjadolid, Goa / Valladolid International Film Festival, International Film Festival of India (Goa)

 

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


MARIJA ŠERIFOVIĆ – Druga strana ploče vol.2

ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…