Program


FEST 2020 - RADIOAKTIVNO
3

FEST 2020 - RADIOAKTIVNO

Priča o naučnim i romantičnim strastima Marije Kiri i Pjera Kirija i o odjeku njihovih otkrića tokom 20. veka.

RADIOAKTIVNO

Radioactive

 

Velika Britanija, Mađarska / 2019 / 109’

 

Biografska drama

 

FEST 48 

Priča o naučnim i romantičnim strastima Marije Kiri i Pjera Kirija i o odjeku njihovih otkrića tokom 20. veka.

 

 

Režija:

Marjane Satrapi 

Scenario:

Jack Thorne 

Fotografija:

Anthony Dod Mantle 

Montaža:

Stéphane Roche 

Muzika:

Evgueni Galperine, Sacha Galperine 

Uloge:

Rosamund Pike, Sam Riley, Anya Taylor-Joy, Aneurin Barnard, Simon Russell Beale 

Producent:

Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster 

Produkcija:

Shoebox Films, Working Title Films 

Distributer:

Blitz Film & Video

 

MARĐAN SATRAPI / Marjane Satrapi

Marđane Satrapi je rođena u Raštu, u Iranu. Iranskog je porekla, ali je francuska spisateljica, ilustratorka, filmska rediteljka i autor dečijih knjiga. Širom sveta je postala poznata po svojoj autobiografskoj grafičkoj noveli Persepolis, koja je objavljena u Francuskoj u četiri dela, od 2000. do 2003. Novela opisuje njeno detinjstvo u Iranu i doba adolescencije u Evropi. Persepolis je adatpiran u animirani film istog naziva. Prikazan je u Kanu 2007. i osvojila Specijalnu nagradu žirija. Za ovaj film Marđan je napisala scenario i režirala ga u saradnji sa Vensanom Paronoom. Satrapi i Parono su nastavili saradnju i na drugom filmu, igranoj adaptaciji Piletina sa šljivama 2011. Godine 2014. snima horor-triler komediju Glasovi, a Radioaktivno je njen peti film.

 

 

Filmografija:

2019 Radioactive / Radiaktivno

2014 The Voices / Glasovi

2012 La bande des Jotas / Gang of the Jotas

2011 Poulet aux prunes / Chicken with Plums / Piletina sa šljivama

2007 Persepolis

 

Festivali:

2019 Toronto, Cirih / Toronto International Film Festival, Zurich Film Festiva

 

 

IZVODI IZ KRITIKA

Marija Kiri najzad je dobila svoj prezaduženi biografski film - dramu koja se proteže kroz ceo vek, osvetljenu kreativnim čudima Marđane Satrapi

Emi Nikolson, Varajeti

 

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…

NORVEŠKA SENZACIJA WARDRUNA U BEOGRAD DONOSI MAGIJU NORDIJSKOG FOLKA

Nick Cave and The Bad Seeds