Program


FEST 2020 - PODSTREKIVANJE
6

FEST 2020 - PODSTREKIVANJE

Godine 1993. izraelski premijer Jicak Rabin najavljuje potpisivanje sporazuma iz Osla, čiji je cilj postizanje trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca posle decenija nasilja. Jigal Amir, student prava i revnosni ortodoksni Jevrejin, ne može da veruje da lider njegove zemlje želi da prepusti Palestincima teritoriju za koju on, kao i mnogi drugi, misli da Božjom voljom pripada Izraelcima.  više

PODSTREKIVANJE

INCITEMENT

 

Izrael / 2019 / 123’

 

Triler

 

FEST Fokus 

Godine 1993. izraelski premijer Jicak Rabin najavljuje potpisivanje sporazuma iz Osla, čiji je cilj postizanje trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca posle decenija nasilja. Jigal Amir, student prava i revnosni ortodoksni Jevrejin, ne može da veruje da lider njegove zemlje želi da prepusti Palestincima teritoriju za koju on, kao i mnogi drugi, misli da Božjom voljom pripada Izraelcima. Kako se perspektiva mirnog kompromisa približava, Amir se od zadrtog političkog aktiviste pretvara u opasnog ekstremistu. Smatrajući da mu stari jevrejksi zakon daje pravo da ubije Rabina i ubeđen da mora da zaustavi potpisivanje mirovnog ugovora kako bi ispunio svoju sudbinu i spasao izraelski narod, u svom izvitoperenom umu vidi samo jedan put.

 

Režija:

Yaron Zilberman 

Scenario:

Ron Leshem, Yaron Zilberman, Yair Hizmi 

Fotografija:

Amit Yasur 

Montaža:

Shira Arad, Yonatan Weinstein 

Muzika:

Raz Mesinai 

Uloge:

Yehuda Nahari Halevi, Amitay Yaish Ben Ousilio, Anat Ravnitzki 

Producent:

Ruth Cats, Sharon Harel, Ron Leshem, Tamar Sela, David Silber, Yaron Zilberman 

Produkcija:

Metro Communications, Opening Night Productions, Mountaintop Productions

 

 

JARON ZILBERMAN / YARON ZILBERMAN 

Jaron Zilberman je diplomirao i završio master studije na Tehnološkom institutu u Masačusetsu. Njegov prvi film, nagrađivani dugometražni dokumentarac Watermarks imao je uspeha i u Severnoj Americi i na međunarodnom planu. Zilberman je režirao, bio koautor scenarija i producirao svoj debitantski igrani film Bivši kvartet, koji je prvi put prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je prihvaćen s oduševljenjem, posle čega je distribuiran širom sveta. Podstrekivanje, njegov treći film, prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2019. godine i dobio je nagradu Ofir za najbolji film.

 

Filmografija:

2019 Incitement / Podstrekivanje

2012 A Late Quartet / Bivši kvartet

2004 Watermarks (documentary)

 

Festivali:

2020 Palm Springs / Palm Springs International Film Festival

2019 Toronto, London, Cirih / Toronto International Film Festival, BFI London Film Festival, Zurich Film Festival

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


Nick Cave and The Bad Seeds

NORVEŠKA SENZACIJA WARDRUNA U BEOGRAD DONOSI MAGIJU NORDIJSKOG FOLKA

ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…