Program


FEST 2020 - BELA POBUNA
4

FEST 2020 - BELA POBUNA

Tema ovog dokumentarca je snažan protestni pokret u Londonu Rok protiv rasizma (RAR), koji je oformljen 1976, a podstaknut je aktivnošću “najvećeg muzičkog kolonijaliste” Erika Kleptona i njegovom podrškom rasističkom članu parlamenta Enohu Pauelu. Film kombinuje najnovije intervjue sa uznemirujućim arhivskim snimcima kako bi izazvao negativno raspoloženje prema antimigrantskoj histeriji.  više

BELA POBUNA

WHITE RIOT

 

Velika Britanija / 80’

 

Dokumentarac

 

FEST 48 

Tema ovog dokumentarca je snažan protestni pokret u Londonu Rok protiv rasizma (RAR), koji je oformljen 1976, a podstaknut je aktivnošću “najvećeg muzičkog kolonijaliste” Erika Kleptona i njegovom podrškom rasističkom članu parlamenta Enohu Pauelu. Film kombinuje najnovije intervjue sa uznemirujućim arhivskim snimcima kako bi izazvao negativno raspoloženje prema antimigrantskoj histeriji. Kampanja je prerasla u veliki antifašističi karneval u Viktorija parku 1978, na kojem su glavnu ulogu imali Eks-Rej Speks, Stil pals i, naravno, Kleš, čija je harizma rok zvezda, zajedno sa njihovim snažnim uverenjima prenela poruku RAR-a masama.

 

 

Režija:

Rubika Shah 

Scenario:

Rubika Shah, Ed Gibbs 

Fotografija:

Susanne Salavati 

Montaža:

Rubika Shah 

Muzika:

Aisling Brouwer 

Producent:

Ed Gibbs 

Produkcija:

Smoking Bear Productions

 

 

RUBIKA ŠAH / RUBIKA SHAH

Rubika Šah je britanska rediteljka čiji su filmovi prikazivani na festivalima Sandens, Berlin, Trajbeka, Hot doks, BFI London i Šefild Doc/Fest. Radila je za Universal Music, a zatim za ABC i BBC. Njen prvi mini-dokumentarac About David Bowie and MTV ušao je u uži izbor za Grirson nagradu i prikazivan je širom Velike Britanije. Za BBC je režirala nekoliko kratkih dokumentaraca, koji istražuju život Spajka Lija, Gora Vidala i drugih. Njen dokumentarac Bela pobuna dobitinik je Grirson nagrade Londonskog filmskog festivala 2019. godine.

 

 

Filmografilma:

2019 White Riot / Bela pobuna

2017 White Riot: London

2015 Let's Dance: Bowie Down Under

2014 Spike Lee: Do the Right Thing, 25 Years On

2014 Gore Vidal: The Man Behind the Intellectual Legend

2014 Cannes Concierge: The Secrets of Looking After the Stars

2014 Liberty de Liberty

 

Festivali:

2019 London / London Film Festival

 

Nagrade:

2019 London Film Festival - Grierson Award, Documentary Film for Rubika Shah

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


NORVEŠKA SENZACIJA WARDRUNA U BEOGRAD DONOSI MAGIJU NORDIJSKOG FOLKA

Nick Cave and The Bad Seeds

ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…