Program


DEVEDESETE U KRAJU

DEVEDESETE U KRAJU

“DEVEDESETE U KRAJU“ / Jovana Ristić
Režija: Nenad Radović
STUDIO CENTAR, Beograd

INFO (16.03.2020):

Događaj DEVEDESETE U KRAJU koji je trebalo da se održi 30. marta se odlaže do daljnjeg. Više informacija uskoro.

 

“DEVEDESETE U KRAJU“ / Jovana Ristić   

Režija: Nenad Radović

STUDIO CENTAR, Beograd

Trajanje: 80 minuta

Velika sala  / Dom omladine Beograda 
 
Predstava “DEVEDESETE U KRAJU” je rađena po istoimenom HIT tinejdž romanu, naše mlade spisateljice Jovane Ristić, dobitnice mnogobrojnih nagrada za ovo književno delo.
 
Priča prati odrastanje jedne generacije tokom devedesetih u Beogradu, dok se celim regionom šire ratna mržnja i strahote, a Srbiju pogađaju sankcije i nemaština. Kriminal, odlazak mladih ljudi u rat, borba za preživljavanje, promocija kiča i šunda, uticaće na potpunu promenu celokupnog sistema vrednosti kod mladih ljudi, čije posledice osećamo i dan danas.  Milica, mlada devojka, sazreva uz najbolju drugaricu upoznajući fenomene koje su devedesete donele – po prvi put ide na splavove, čezne za skupim patikama, sluša nove hitove, sanja da postane manekenka, druži se s dizelašima iz „starije ekipe”, zaljubljuje se u sumnjivog momka iz kraja, ne sluteći koliko sve te naizgled bezopasne potrebe mogu da promene njen život i postave je na klackalicu života i smrti. Po prvi put iz perspektive jedne devojke, i kroz njenu sudbinu, prikazana je poslednja decenija dvadesetog veka na ulicama prestonice.
 
Ova predstava, puna dokumentarističkog materijala, ne govori samo o devedesetim, već šalje jasnu poruku mladima o toleranciji, empatiji prema okolini i širenju pozitivnih veza prema osobama drugačije rasne i verske pripadnosti.
 
„Devedesete u kraju” Jovane Ristić je vešto skrojen i dobro ispripovedan kaleidoskop priča napisanih od strane nekog ko dobro poznaje jezik, književnost i život. A život u devedesetima je bio sve, samo ne lak.
 
Studio Centar je od same autorke, kao i njene izdavačke kuče PORTALIBRIS dobio ekskluzivno pravo da ovaj roman, koji je do sada prodat u tiražu od 10.000 primeraka, prvi put postavi na scenu, zahvaljujući prethodnim uspešnim predstavama namenjenim mladoj publici. 
 
Predstava je namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima.  
 

Izvor: Studio - Centar za kulturnu edukaciju 

Preporuka


Lovefest 2020 - Bezbednost na prvom mestu

ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…

Ana Bekuta jedna je od najkvalitetnijih i najpriznatijih pevačica domaće folk i narodne…